22.11.11

Kurš ceļ paniku Latvijas Krājbankas sakarā?

Kurš ceļ paniku Latvijas Krājbankas sakarā?

Kārtējo reizi masu mēdijiem un Twitter lietotājiem tiek pārmesta tieksme celt paniku, sakarā ar "Latvijas Krājbankas" darbības apturēšanu. Kārtējo reizi nāksies atzīmēt, ka valsts iestādes pašas pie tā ir vainīgas. FKTK paziņoja par bankas darbības apturēšanu vakar vakarā un nekādu papildus informāciju nesniedza.
Raidījumā "Krustpunktā" pirmais, kas sniedza vismaz saprotamus komentārus bija Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pēc plkst.13:00. Vēlāk informācijas kļuva vairāk. Tātad no FKTK paziņojuma pagāja 14 stundas, kurās iedzīvotājiem nekas neatlika, kā interpretēt situāciju pēc savām vēlmēm.
Pie Latvijas Krājbankas filiāles Jelgavā pēcpusdienā sastaptie pensionāri čaloja par kārtējo "Banku Baltija" un ka, zaudējuši naudu kārtējo reizi. Vairākiem no viņiem vajadzēja naudu pārtikas iegādāšanai, bet makā tušs.
Krievvalodīgām tantēm iztulkoju uzrakstu un paskaidroju, ka naudu viņi saņems 30 dienu laikā. Tas viņas nedaudz nomierināja. Vajadzēja arī paskaidrot, ko darīt tālāk ar pensijas izmaksām. Šo informāciju bankas darbinieki mierīgi varēja pielikt pie filiāles durvīm divās valodās, jo slēgtas filiāles iekšiene, rušinājās satrauktās darbinieces.
Kārtējo reizi pārliecinājos, ka valsts pārvalde nav gatava finanšu krīzes situācijās rīkoties ātri un operatīvi. Tas rada papildus panikas sajūtu iedzīvotājos un mazina uzticību bankas iestādēm. Viens onka ejot prom no filiāles durvīm, paziņoja, ka glabās naudu tikai zeķē, jo arī pārējām bankām vairs neuzticas.
Masu mēdiji ar prieku neceltu paniku, ja viņiem būtu sniegta operatīva un saprotama informācija savlaicīgi. Bez tādas informācijas nākas spekulēt, jo iedzīvotāji pieprasa informāciju un tikai mēdiji ir spējīgi to nodot plašam iedzīvotāju lokam.

P.S. Par laimi man nav konta Krājbankā, bet neviens nevar garantēt, ka nākošā nebūs mana banka (vai bankas).

P.P.S. Un man ir bažas par rītdienas 50 latnieku izsniegšanas procesu. Nav zināms laiks cikos tas sāksies, nav zināms vai pietiks naudas bankomātos, vai varēs izņemt naudu citu banku bankomātos, nekas vēl nav zināms. Un satrauc mani pensionāri, kuru piekļuve operatīvai informācijai ir diezgan ierobežota.

P.P.P.S. Atslodzei. Liekos izteicienus neņemiet vērā.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search